caketownnl@gmail.com

Volkoren spelt-brood

Volkoren spelt-brood

Makkelijk basisrecept voor een heerlijk zelfgebakken brood.

Ik blijf het fascinerend vinden hoe je vaak met een paar ingrediënten, de lekkerste dingen kunt bakken. Dit is de eerste keer dat ik zelf een echt brood heb gemaakt en het viel heel goed in de smaak! Kneden van het deeg heeft iets rustgevend, maar ook een soort voldoening waarin ik helemaal op ga. Het is vanzelfsprekend dat het deeg moet gaan rijzen voordat je het kunt gebruiken, maar ook het rijzen blijf ik iets magisch vinden. Gelukkig heb je voor dit brood weinig nodig en hoef je niet heel lang te wachten tot je ervan kunt smullen. Zeker nu Pasen eraan komt, kun je het extra bijzonder maken door je eigen brood te serveren!

Ingrediënten
– 500 gram volkoren spelt-meel (je kunt ook andere soorten bloem of meel gebruiken)
– 1 zakje gist
– 350 ml water
– snufje zout

Recept

Meng de bloem alvast met het snufje zout in een kom. Los de gist van te voren iets op in een beetje water. Giet dit en de rest van het water bij het meel. Mix met een deeghaak het geheel tot een glad, compact mengsel. Als het deeg heel erg blijft kleven, kun je wat extra meel erbij doen. Bestuif je werkblad met nog een beetje van het meel en haal het deeg uit de kom.

Je moet het deeg nu ongeveer 10 minuten kneden. Dit doe je door vanaf de buitenkant het deeg naar binnen te vouwen. Duw daarna met de bal van je hand, vanuit het midden van het deeg, het deeg weer naar buiten. Blijf dit continu herhalen.

Plaats het deeg in een ingevette kom, dek deze af en zet deze op een warme plek om te laten rijzen. Dit duurt ongeveer een uur en het deeg zal zich gaan verdubbelen in volume.
Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C. Haal deeg uit de kom en sla nog een aantal keer het lucht uit het deeg. Dit doe je door dezelfde tactiek te gebruiken als bij het kneden. Doe dit ongeveer drie keer.

Plaats het deeg in een cakevorm als je wilt dat het brood eruit komt te zien als in de supermarkt. Ik heb zelf een ronde bakvorm gebruikt, als je een wat platter brood wilt, hoef je geen vorm te gebruiken. Leg dan het deeg op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk het bovenkant van het deeg met water en strooi er wat meel over voor de versiering. Je kunt ook zelf met een mes figuurtjes in het deeg snijden. Leef je uit zou ik zeggen!

Bak het brood in het midden van de oven voor ongeveer 30 minuten. Het smaakt heerlijk als standaard brood, maar ook lekker om te dippen in zelfgemaakte aioli of tapenade ;-).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

DutchEnglish