caketownnl@gmail.com

Weekendje weg: Utrechtse Heuvelrug, Theetuin en Kastelen

Weekendje weg: Utrechtse Heuvelrug, Theetuin en Kastelen

Kasteel van Amerongen

Zin in een weekendje weg met veel natuur, kastelen en natuurlijk taart? Utrecht heeft het allemaal!

Al hadden de meeste van ons liever in het vliegtuig gezeten naar warm en/of exotisch oord. Is ook dit jaar vakantie in eigen land voor veel mensen hoe zij de zomervakantie doorkomen. Maar in plaats van je te verlekkeren aan kennissen, familie of vrienden die wel het vliegtuig hebben gepakt naar het buitenland, kun je je juist laten verrassen en thuis de boel de boel laten door nieuwe plekjes in eigen land te bezoeken!

Nou hoop ik dat je van wandelen in de natuur houd en net zoals ik echt een sucker bent voor kastelen waar het lijkt alsof je in een aflevering van Downton Abbey terecht bent gekomen of je eigenlijk verwacht dat Mr. Darcy elk moment de trap af komt lopen. Want dan is de Utrechtse Heuvelrug echt een top uitvalbasis om te vertoeven. En ja natuurlijk zijn er ook genoeg plekjes om lokale taartjes en andere lekkernijen te proeven, want een voordeel aan deze heerlijke ‘zomerse’ zomervakantie, (inclusief random stortbuien waarvan buienradar toch echt zei dat die niet over jou zouden waaien, maar je toch elke keer doorweekt weer terug bij de auto of fiets aankomt), je hoeft jezelf niet elke dag in badkleding te hijsen en je summer body te showen. Nee in plaats daarvan kunnen we ons focussen op veel belangrijkere dingen: zoveel mogelijk taartjes en andere zoetigheden proeven.

Theetuin Eemnes

Onze eerste stop tijdens deze kleine roadtrip, was bij Theetuin Eemnes. Om er te komen moet je diep het dorpje Eemnes in rijden en over een lange dijk waar allemaal prachtige boerderijen met rieten daken staan met prachtig uitzicht over weilanden. De Theetuin in Eemnes is ontstaan toen de eigenaren van de naastliggende kwekerij, de aangrenzende tuin open stelde voor bezoekers en daar koffie, thee en zelfgebakken appeltaart. Dat beviel bezoekers zo goed dat de Theetuin is uitgegroeid tot een idyllische plek, met allemaal schattige ingerichte zithoekjes en een mooi aangelegde tuin waar ook verjaardagen en bruiloften gevierd kunnen worden. Je kan bij de theetuin terecht voor een heerlijke High Tea en uitgebreide lunch of om een kop koffie of thee te drinken met natuurlijk een lekker puntje taart waar ook volop keuze in is. Wees wel voorbereid dat je niet de enige bent die wilt genieten van al het lekkers wat je hier kunt krijgen. Er zijn veel mussen die maar wat graag met je mee eten van je schoteltje.

Wel nog even een belangrijk puntje! Theetuin Eemnes is alleen op zaterdag & zondag open om te bezoeken.

Na een uitgebreide lunch, met en lekker stukje worteltaart, bij de Theetuin rijden we door naar onze accommodatie die aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug ligt. Wij sliepen op Landgoed de Horst en als je het terrein op rijd, rij je het prachtige herenhuis tegemoet. Een echte aanrader om hier een of twee nachtjes te verblijven. De kamers hebben een open indeling met de badkamer en enorme ramen over de hele breedte waardoor het heel licht en een ruimtelijk gevoel geeft. Het ontbijt is super uitgebreid en vanuit je kamer loop je zo het bos in wat bij het landgoed hoort, perfect voor een kleine ochtend- of avondwandeling. Ook voor het diner kun je terecht in het herenhuis. Wij kozen ervoor om de eerste avond hier te eten en hebben heerlijk op het terras gezeten en de laatste zonnestralen van die dag meegepakt. Het belangrijkste onderdeel van het diner, namelijk het dessert, wil ik zeker nog even delen met jullie. Een groot portie Rocky Road…

Rocky road

Kasteel van Amerongen

Na een goed ontbijt, rijden we richting het Kasteel van Amerongen. Je kunt makkelijk van tevoren een tijdslot reserveren om het Kasteel te bezoeken. Lopend door de prachtig aangelegde kasteeltuin, zie je het Kasteel van Amerongen opdoemen. Langs de gracht krijg je al gelijk het gevoel alsof je op een set van een kostuumdrama terecht bent gekomen. Eenmaal de gracht overgestoken, kun je het kasteel betreden. Binnen mag je je schoenen in een soort uiterst charmante pantoffels hijsen. En nee dat is geen gekke corona-maatregel, maar hiermee wordt geprobeerd om zoveel mogelijk de originele vloeren van het kasteel te beschermen. Het is net of je in te grote stoffen clownsschoenen loopt, maar je hebt in ieder geval geen last van deftige dames of heren met klakkende hakken ;-).

Je loopt een vaste route door het kasteel en ik elke kamer of ruimte staat een vriendelijke gids klaar die je maar wat graag verteld waar de ruimte voor heeft gediend en hoe de bewoners er vroeger hebben geleefd. Alle meubilair die je in het kasteel ziet, zijn achter gelaten door de laatste bewoners. Zo krijg je een goed beeld hoe het leven in het kasteel er vroeger uit zag. Mijn favoriete plek van het hele kasteel is toch wel de keuken. Het heeft zoveel sfeer en je waant je echt even in die tijd. Ook sta je even stil met hoe verwend wij nu zijn met al onze hulpmiddelen en gereedschappen om te kunnen bakken.

Na de rondleiding kun je aanschuiven in de brasserie op het landgoed. Wij namen daar een heerlijk luchtig mango en passievrucht-taartje, die je op de foto hieronder ziet pronken, en je zeker moet proberen. Daarna kun je nog zo lang als je wilt struinen door de tuinen van het kasteel die vol staat met o.a. fruitbomen, rozenstruiken, rododendrons en nog veel meer. Ook telen ze hier hun eigen groenten en deze worden te koop aangeboden in een klein stalletje. Na het bezoek aan het kasteel is het ook nog zeker een aanrader om door het dorpje Amerongen te lopen. Het is een heel knus dorpje met mooie ouderwetse huizen, boerderijen en een grote kerk die ook te bezoeken is.

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

Misschien ben je er al een keer geweest en anders heb je vast wel al eerder gehoord hoe mooi het natuurpark de Utrechtse Heuvelrug is. Het is een heel groot gebied, met stukken bos, heide en meertjes en je kunt er allemaal soorten dieren tegenkomen. Er zijn verschillende startpunten over de de hele Heuvelrug om te gaan wandelen en/of fietsen. Een ding is zeker, elke route neemt je mee door de prachtige natuur en als je zoals ons mazzel hebt, kom je misschien wel een kudde schapen tegen die worden gedreven naar een andere locatie. Het was heel leuk om te zien hoe de hond van de herder, de schapen bij elkaar houd en in de juiste richting begeleid.

DutchEnglish