caketownnl@gmail.com

Salted caramel cheesecake

Salted caramel cheesecake

salted caramel cheesecake 2

Ben jij ook zo gek op cheesecake? Probeer dan deze versie met je eigen gemaakte salted caramel!

Ik ben altijd een beetje huiverig als ik een cheesecake bestel met salted caramel (of karamel zeezout net wat je beter vind klinken). Sommige taartenwinkels of koffiezaakjes hebben dit alleen op hun menukaart staan om een beetje met de trend mee te doen. Toch wil ik wel te weten komen waar ik écht een lekker stukje kan halen en daarvoor moet je toch uit proberen. Als je mij een beetje volgt op instagram heb je kunnen zien dat ik het lekkerste stukje tot nu toe heb geproefd in Costa Rica. Om precies te zijn in het Orchid Coffee shop in Monteverde. Mocht je ooit die kant op gaan, maak hier dan absoluut een stop voor een super ontbijt of lunch. Nou ligt Costa Rica niet erg voor de hand om even langs te wippen voor een lekker stukje cheesecake. Geen probleem! Hier is ook een goed recept voor een heerlijke salted caramel cheesecake, met je zelfgemaakte gezouten karamel.

Benodigdheden

Voor de bodem:

– 260 gr Bastogne koeken
– 100 gr Roomboter

Voor de salted caramel:

– 200 gr Kristalsuiker
– 85 gr Roomboter (kamertemperatuur)
– 120 ml Slagroom
– 1 tl Zout
– 50 ml Water

Voor de cheesecake-vulling:

– 800 gr Roomkaas (bijv. Philidelphia)
– 4 Eieren (L)
– 180 gr Kristalsuiker
– 120 gr Crème fraîche
– 2 el Bloem
– 1 tl Vanille-aroma
– 1/3 Zelfgemaakte salted caramel

De karamel
Begin met het maken van de karamel. Als je dit nog niet vaker hebt gedaan, neem dan hier ruim de tijd voor. Je moet je aandacht er namelijk goed bijhouden en je kunt niet echt weglopen tijdens het karameliseren. Hier vind je uitgebreid het recept voor de salted caramel. Lees dit goed door voordat je begint, zodat je weet wat je kunt verwachten. Als je de karamel hebt gemaakt, kun je hem bewaren in de koelkast en verder gaan met de bodem en vulling van de cheesecake.

De bodem
Verwarm de oven voor op 175 °C en vet de bakvorm goed in. Smelt alvast de boter in een pannetje op het vuur en verkruimel de bastogne koeken. Meng de koekjes met de gesmolten boter totdat alles goed bedekt is. Als je merkt dat het kruim erg droog blijft kun je nog wat meer gesmolten boter toevoegen. Plaats het vervolgens in de bakvorm en verdeel de het kruim over zowel de bodem als de zijkanten. Druk dit voorzichtig aan. Plaats de bodem voor ongeveer 8 tot 10 minuten in de oven. Laat de bodem hierna afkoelen buiten de koelkast.

De vulling
Verlaag de temperatuur naar 160 °C en plaats op de bodem of onderste rek een grote braadslee. Deze moet je straks vullen met warm water om scheuren in de cheesecake te voorkomen. Mix de roomkaas alvast glad in de mixer, doet dit ongeveer een minuut en druk vervolgens met een rubberen spatel het lucht eruit. Meng in een andere kom alvast de suiker en de bloem samen. Mix dit langzaam en rustig door de roomkaas heen. Schraap daarna goed de zijkanten en bodem en meng alles nog even goed en kort na. Zet ondertussen de waterkoker aan of een pan met water op het vuur.

Klop in een apart kommetje de eieren met de vanille-aroma los. Mix dit door rustig door de roomkaas-vulling totdat alles goed gemengd is. Schraap dan ook hier met een rubberen spatel de zijkanten en de bodem en mix alles nog een keer kort en rustig door.

Meng 1/3 van de zelfgemaakte karamel met de crème fraîche. Spatel dit vervolgens rustig door de vulling heen. Als de karamel in de tussentijd te hard is geworden, kun je hem even snel in de magnetron weer zacht maken.

Stort je vulling op de afgekoelde bodem en sla een paar keer met de bakvorm op het aanrecht om luchtbellen eruit te halen. Schenk nu eerst het (bijna) kokend water in de braadslee in de oven. Doe dit voorzichtig! Plaats hierna de bakvorm in het midden van de oven, boven de braadslee.

De cheesecake moet ongeveer 1 uur en 20 minuten in de oven. Begin na ongeveer een uur te controleren of de cheesecake al klaar is. Maak hiervoor niet de oven open om scheuren te voorkomen. Als de zijkanten van de cheesecake er al wat steviger en vaster uitzien kun je de oven openen en met een ovenhandschoen de bakvorm een beetje aan te stoten om te kijken hoe het wiebelt. De zijkanten mogen redelijk stevig zijn en de binnenkant mag nog vrij wiebelig zijn. Een beetje zoals een pudding, maar het moet niet nog echt gaan golven. Dan mag de cheesecake nog iets langer.

Als de cheesecake klaar is laat je hem eerst een uur in de oven afkoelen met de ovendeur op een kier. Zo voorkom je scheuren door plotselinge temperatuurverschillen. Na dit uur kun je de overgebleven karamel over de cheesecake heen gieten. Ook hiervoor kun je de karamel snel in de magnetron als deze nog te hard is. Verdeel de karamel over de cheesecake en laat deze afgedekt nog minimaal 3 tot 4 uur afkoelen in de de koelkast. Het liefst een hele nacht om de smaak er goed in te laten trekken.

Als je de karamel bij het aansnijden van de cheesecake nog een beetje stevig wilt houden kun je de cheesecake het beste gekoeld aansnijden. Wanneer je hem een tijd uit de koelkast heb, zal de karamel iets meer gaan lopen. Maar dit zal zeker geen probleem zijn 😉

Je eigen salted caramel cheesecake. Geniet ervan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

DutchEnglish