caketownnl@gmail.com

Worteltaart – Carrot cake

Worteltaart – Carrot cake

Deze worteltaart is heerlijk kruidig en samen met de roomkaas een genot om te eten. Gelukkig is hij eigenlijk heel eenvoudig te maken en smaakt hij naar alles behalve wortel.

Als kind stond het idee van worteltaart mij altijd erg tegen. Helaas heb ik daardoor heel wat jaartjes gemist zonder deze heerlijke taart te eten. Gelukkig weet ik nu wel hoe lekker deze taart is en probeer ik bij elke mogelijkheid die verloren jaren in te halen. Een mooie bijkomstigheid is, is dat worteltaart eigenlijk heel gemakkelijk is te maken. Het moeilijkste is om ervoor zorgen dat je je vingertoppen op je vingers laat zitten bij het raspen van de wortels. Maar als je kant-en-klare wortelrasp koopt is dat probleem ook gelijk opgelost. 

Benodigdheden

Voor de worteltaart

– 250 gr Wortels (geraspt)
– 220 gr Zelfrijzend bakmeel
– 185 gr Lichte basterdsuiker
– 160 ml Zonnebloemolie
– 4 Grote eieren
– 15 gr Bakpoeder
– 7 gr Kaneel
– 7 gr Koek- en speculaaskruiden

Voor de roomkaas-topping

– 300 gr Roomkaas (Ik heb monchou gebruikt)
– 300 gr Poedersuiker

– Zakje walnoten om je taart mee te decoreren
– Beetje roomboter om bakvorm mee in te vetten

Zorg zoals altijd dat je de oven alvast goed voor verwarmd. Voor worteltaart is 170°C bij een elektrische oven goed. Ik heb voor dit recept een bakvorm gebruikt van 20 cm. Als je een grotere taart wilt maken, houd dan rekening met de verhoudingen van de ingrediënten. Vet je bakvorm goed in met een beetje roomboter.

Als je net zoals ik ervoor hebt gekozen om zelf de wortels te raspen, kun je hiermee beginnen. Het is handig om het rasp op een keukenpapiertje te leggen zodat dit wat kan uitlekken.

Meng vervolgens in een kom de basterdsuiker, eieren, zonnebloemolie door elkaar. Zeef het zelfrijzend bakmeel en de bakpoeder boven het mengsel en voeg de kaneel en koek- en speculaaskruiden toe. Roer dit goed door elkaar heen totdat je geen klontjes meer ziet. Voeg dan het wortelrasp toe en meng dit rustig door elkaar.

Giet het beslag in de ingevette bakvorm en plaats het op een rooster in het midden van de oven. Bak de taart ongeveer 70 minuten en check dan met een satéprikker of deze al gaar is. Blijft er nog vochtig beslag aanzitten? Doe de taart dan nog eventjes terug in de oven.

Is de taart gaar? Dan kun je hem uit de vorm halen en helemaal laten afkoelen op een rooster. Zo zorg je ervoor dat de hitte goed weg kan en het vocht niet in de taart blijft zitten. Als de taart helemaal is afgekoeld kun je deze alvast door de midden snijden en beginnen aan de roomkaas-topping. Hiervoor hoef je alleen de roomkaas te mixen met de poedersuiker, zorg ervoor dat je alle klontjes er goed uit mixt. 

Tip! Gebruik je vaak grotere hoeveelheden poedersuiker? Er wordt ook poedersuiker verkocht in pakken van minimaal 1 kg. Deze pakken zijn makkelijk om mee te werken en je bespaard vaak ook wat!

Om je taart af te maken bestrijk je het onderste deel van de taart met een deel van de roomkaas-topping. Strijk de roomkaas niet te veel naar de buitenkant, zodat deze niet overloopt wanneer je het bovenste deel van de taart erop drukt. Bestrijk als laatste de bovenkant van de taart met de roomkaas en garneer de taart met de walnoten.

Je taart is klaar om op te eten! Moet je nog even wachten tot je visite komt? Laat de taart dan in koelkast rusten, zo word je roomkaas ook wat steviger en kun je hem straks makkelijk aansnijden.

Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DutchEnglish