caketownnl@gmail.com

Basisrecept: Soesjesdeeg

Basisrecept: Soesjesdeeg

Maak gemakkelijk de mooiste soezen, moorkoppen, eclairs en nog veel meer met dit heerlijke soezendeeg!

Na de aflevering van Heel Holland Bakt waarin kandidaten aan de slag moesten met soezendeeg, vond ik het echt tijd worden dit voor het eerst zelf te maken. Tijdens de aflevering zag ik dat zelfs de ervaren thuisbakkers soms moeite hadden met het maken van soezendeeg. Een beetje huiverig voor de mogelijke blunders, heb ik mezelf goed van tevoren ingelezen. Conclusie? Het is zeker goed te doen! Lees hieronder de tips om de meest voorkomende fouten uit de weg te gaan en het hele recept, voordat je begint. Zo kun je je goed voorbereiden op elke stap die je moet maken en gaat dit je gegarandeerd in één keer lukken!

Tips voor het maken van soezendeeg

– Het basisprincipe voor het maken van soezen is de verhouding:
* 2 – delen vocht (dit kan water of melk zijn of allebei)
* 1 – deel bloem
* 1 – deel boter
* 2 – delen ei (1 ei weegt ongeveer 50 gram)

– Het vocht dat je toevoegt aan dit recept kan zowel water als melk wezen. Water is vooral geschikt als je wat grotere soezen wilt maken zoals bijvoorbeeld moorkoppen. Het water zorgt er dan voor dat de soezen langer krokant blijven. Melk zorgt er daarentegen weer voor een wat zoetere smaak, de structuur wordt zachter en de soezen kleuren wat donkerder. Het combineren van de 2 klinkt dus eigenlijk als de perfecte combinatie.

– Snijd de boter van tevoren in kleine stukjes zodat je zeker bent dat dit gesmolten is voordat de melk/water kookt.

– Laat het deeg voldoende afkoelen voordat je de eieren gaat toevoegen. Als het deeg nog te warm is kunnen de eieren gaan stollen en krijg je roerei.

– Als je het soezendeeg in bolletjes op de bakplaat heb gespoten, druk dan met een natte vinger(van water) eventuele puntjes weer in. Zo voorkom je dat deze gaan verbranden in de oven en dat het mooie bolletjes blijven.

Benodigdheden
– 100 ml melk
– 100 ml water
– 100 gram roomboter (in stukjes)
– 100 gram bloem
– 4 eieren
– snufje zout
– poedersuiker om mee te versieren

Recept
Verwarm de oven voor op 210 °C graden en bekleed alvast een bakplaat met bakpapier.

Zet alle ingrediënten al afgewogen en gemeten klaar. Snijd de roomboter alvast in kleine stukjes zodat deze zo makkelijk smelten.

Zet een pan op middelhoog vuur en verwarm hierin de water en de melk met de roomboter. Breng dit langzaam aan de kook, maar zorg er wel voor dat de boter is gesmolten voordat het mengsel kookt!

Als het begint te koken, haal je de pan van het vuur en voeg je in één keer alle bloem toe. Roer met een houten lepel goed door, totdat alle bloem is opgenomen en het een egaal deeg is. Zet de pan weer terug op het vuur en blijf goed doorroeren. Doe dit ongeveer voor 2 a 3 minuten, totdat het deeg een bal vormt.

Je zult in de tussentijd het deeg licht horen sissen en wat aanbakken in de pan. Schrik niet je doet het goed! Stort het deeg daarna over in een andere kom en roer het nog even goed door en wat losser. Laat het deeg nu voldoende afkoelen voordat je de eieren kunt toevoegen.

Als het deeg genoeg is afgekoeld kun je nu één voor één de eieren door het deeg roeren. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei helemaal is opgenomen in het deeg. Klop het laatste ei alvast wat los in een apart kommetje en voeg dit in delen toe terwijl je blijft roeren. Het kan namelijk zijn dat je niet het hele ei nodig hebt. Het deeg mag niet te vochtig zijn en niet uitlopen wanneer je het met een spuitzak in bolletjes spuit. Het deeg is goed wanneer het glad en soepel is en pieken kan vormen.

Doe het deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit bolletjes op de bakplaat. Voor standaard soesjes moet je bolletjes van ongeveer 3 à 4 centimeter aanhouden. Zorg voor voldoende tussenruimte om te voorkomen dat de soezen aan elkaar blijven plakken. Druk met een natte vinger eventuele puntjes van het deeg plat en plaats de bakplaat in het midden van de oven. Bak de soesjes in ongeveer 25 – 30 minuten goudbruin. Maak in de tussentijd nooit de oven open anders storten de soezen in. Laat de soesjes helemaal afkoelen op een rooster.

De soesjes zijn klaar om gevuld of versierd te worden!

Heb jij dit recept gemaakt? Ik zou het heel leuk vinden als je een reactie achter laat! En vergeet niet @caketown.nl te gebruiken als je je creatie deelt op insta, super leuk om het eindresultaat te kunnen zien!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

DutchEnglish