caketownnl@gmail.com

Hollandse Boterkoek

Hollandse Boterkoek

Basisrecept voor heerlijke Hollandse Boterkoek!

Ik kan mij eigenlijk niet herinneren wanneer ik voor het laatst boterkoek heb gemaakt, maar wat ben ik blij dat ik het weer is gedaan heb! Het heerlijke aan boterkoek vind ik de structuur en het gevoel als het smelt in je mond. Ook kan het wel is fijn zijn om iets lekker bij de koffie te hebben, wat gewoon een klein blokje of puntje kan zijn. Voel je je gelijk ook minder schuldig als je aan het snoepen bent. Helaas heb ik totaal geen zelfcontrole en zal het ook niet bij eentje blijven… Maar ach, who cares ;-).

Benodigdheden
– 200 gram roomboter (kamertemperatuur)
– 250 gram bloem
– 200 gram suiker
– zakje vanillesuiker (8 gram)
– 2 eieren
– snufje zout

Recept
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een boterkoek vorm of springvorm goed in. Ik heb voor dit recept een springvorm van ongeveer 24 cm gebruikt en het zowel ingevet als bekleed met bakpapier.

Mix in een kom de boter, suiker en vanille suiker tot een luchtige crème. Voeg hierna 1 ei toe en het snufje zout. Voeg als laatste de bloem toe en meng alles goed door elkaar. Als het een samenhangend deeg is, is het klaar.

Stort het boterkoekdeeg in de bakvorm en gebruik de bolle kant van het lepel om alles gelijkmatig te verspreiden. Zorg ervoor dat de bovenkant zo strak en glad mogelijk is. Het kan helpen om de lepel een beetje vochtig te maken.

Maak hierna met behulp van een vork een ruitjes motief aan de bovenkant van de boterkoek. Klop een ei los in een kommetje of beker en bestrijk het deeg met het ei. Je hoeft niet het hele ei te gebruiken, maar zorg ervoor dat alles lichtelijk bestrijkt is.

Bak de boterkoek in ongeveer 30 à 35 minuten goudbruin in de oven. Laat hem volledig afkoelen voordat je hem aansnijd.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

DutchEnglish