caketownnl@gmail.com

Klassieke donuts

Klassieke donuts

Deze donuts komen uit de oven, waardoor ze lekker luchtig zijn en een stuk minder vet! Een echte klassieker die makkelijk te maken is.

Ik wilde al een tijdje zelf donuts uit de oven maken. Nu heb ik vorige week een donut bakvorm gekregen dus ik kon eindelijk aan de slag! Ik was erg benieuwd hoe donuts uit de oven zouden bevallen. Donuts die je in de supermarkt of zelfs bij de bakker haalt, zijn vaak zo vet en je handen worden een grote plakboel. Daarom was ik aangenaam verrast dat deze donuts zo luchtig waren en evengoed lekker zacht van binnen. Ik geef je hieronder het basisrecept voor de klassieke donut, maar je kunt je natuurlijk helemaal uitleven met het soort topping die jou het lekkerste lijkt!

Benodigdheden
– 60 ml zonnebloemolie
– 125 ml karnemelk
– 2 eieren
– 150 gram kristalsuiker + 100 gram voor de suiker rand
– 200 gram bloem
– 1 el vanille aroma
– 1 tl bakpoeder
– snufje zout
– 1 tl kaneel

Verwarm de oven voor op 175 °C en vet de donut-bakvorm in. Mix de olie, karnemelk, eieren, vanille en suiker door elkaar totdat het goed is gemengd. Meng in een aparte kom de (gezeefde) bloem, bakpoeder en zout door elkaar. Mix de bloem rustig door het beslag tot een glad mengsel en de bloem goed is opgenomen.

Doe het beslag in een spuitzak en knip het puntje eraf. Vul de vormpjes ongeveer tot 2/3 met het beslag. Bak de donuts in het midden van de oven in 15 minuten af.

Als ze mooi lichtgekleurd zijn kun je ze uit de oven halen en iets van 4 minuten laten afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Meng de overgebleven suiker samen met de kaneel in een diep bord of een kom. Haal de donuts terwijl ze nog warm aanvoelen, door de kaneelsuiker heen. Doordat de donuts nog iets warm zijn, zal de suiker goed blijven plakken.

Deze donuts zijn extra lekker wanneer ze net uit de oven komen. In een afgesloten blik kun je de donuts ongeveer 2 à 3 dagen bewaren. Ik ben benieuw hoe jullie ze vinden en welke topping jou het lekkerst lijkt!

DutchEnglish