Millionaire’s Shortbread

Millionaire’s Shortbread

Deze Engelse klassieker heeft alles wat je zoekt, heerlijke koekbodem, romige karamel en een ganache van pure chocolade.

Millionaire’s Shortbread wordt meestal in een vierkante vorm gemaakt, zodat als ze klaar zijn, ze in schattige, fotogenieke vierkantjes gesneden kunnen worden. Toch leek het mij ook heerlijk als ik ze in kleine puntjes kon snijden voor bij de koffie of thee. En man wat wordt ik blij van deze koekjes. Ze smaken niet alleen heerlijk, ze zijn ook echt gemakkelijk om te maken en snel klaar.

Voor de “classic recipe police” onder ons, je zult zien dat dit niet het originele recept is voor Millionaire’s Shortbread. Normaal gesproken gaat er bijvoorbeeld geen eidooier in de bodem en wordt er vaak geen ganache gebruikt als toplaag. Toch moet je echt deze variant proberen te maken, het haalt echt meer uit het koekje en de smaken van elke laag is zo goed op elkaar afgestemd. En krijg je nou echt een error om dit Millionaire’s Shortbread te noemen, een Twix-taart volstaat ook ;-). Hoe dan ook, dit heerlijke koekje zal regelmatig terugkeren op de koffietafel thuis!

Benodigdheden

Voor de bodem:
– 1 eidooier
– 225 gram bloem
– 150 gram koude ongezouten roomboter
– 80 gram kristalsuiker
– 1 tl vanille-aroma
– snufje zout

Voor de karamellaag:
– 1 blikje gecondenseerde melk
– 100 gram donkerbruine basterdsuiker
– 120 gram roomboter
– snufje zout

Voor de ganache:
– 200 gram pure chocolade
– 200 ml slagroom

Voor de afwerking:
– 50 gram witte chocolade

Optioneel: een spuitzakje en satéprikker

Verwarm de oven voor op 180 °C. Zeef de bloem boven een grote kom en meng dit voorzichtig met de suiker. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg dit samen met de eidooier, vanille-aroma en snufje zout toe. Zorg dat je handen goed koud zijn, door deze even onder de koude kraan te houden en hierna goed af te drogen. Kneed de ingrediënten dan goed door elkaar, tot een samenhangend deeg.

Vet een bakvorm goed in en bekleed de bodem met het deeg. Zorg dat het deeg overal even dik en egaal is. De bolle kant van een lepel kan hierbij helpen. Plaats de bodem in het midden van de voorverwarmde oven en bak de bodem in ongeveer 25 tot 30 minuten gaar.

Dit vind ik een van de makkelijkste manieren om een heerlijke karamel te maken.
Smelt de roomboter in een pan met een dikke bodem op een laag vuur. Voeg hierna de donkerbruine basterdsuiker toe en blijf continu roeren totdat de suiker volledig is opgelost. Als de suiker volledig is opgelost, kun je het snufje zout en de gecondenseerde melk rustig toevoegen. Blijf wel continu roeren, anders kan de karamel aanbranden. Laat het al roerend rustig inkoken op een laag vuur.

Als de karamel de juiste dikte heeft, haal je hem van het vuur en laat je hem roerend ietsjes afkoelen. Giet de karamel hierna op de afgebakken bodem en laat deze minimaal twee uur afkoelen in de koelkast. Zorg dat deze weer minimaal 15 minuten uit de koelkast staat voordat je de ganache laag erop doet.

De ganache
Smelt alvast de witte chocolade au bain marie. Snijd de pure chocolade in grove stukken en doe dit in een kom. Breng de slagroom aan de kook en giet dit over de pure chocolade heen. Wacht even een paar seconden en meng dit met een garde door elkaar, totdat de chocolade volledig is gesmolten en er een mooie ganache ontstaat. Giet dit over de karamellaag heen en strijk mooi glad.

Doe de gesmolten chocolade in een spuitzakje of gebruik een lepel om over de donkere ganache horizontale strepen te maken. Zorg dat er ongeveer evenveel afstand tussen de strepen zit om een perfecte afwerking te krijgen. Trek vervolgens met de punt van een satéprikker een lijn van boven naar beneden door de witte chocolade en de ganache schuif een stukje op en trek dan een lijn van beneden naar boven. Herhaal dit totdat overal het motief zit.

Laat je Millionaire’s Shortbread verder afkoelen in koelkast en haal hem ongeveer 10 minuten voor serveren uit de koelkast om er mooie puntjes uit te snijden.

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een reactie achter of tag @caketown.nl als je je creatie deelt op insta! Recept makkelijk bewaren? Pin het hier op Pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DutchEnglish