caketownnl@gmail.com

Cappuccino & karamel zeezout cake

Cappuccino & karamel zeezout cake

Het paasweekend komt eraan en met deze taart heb je een echte crowdpleaser op je paastafel staan!

Dat ook deze taart machtig is (sta ik onderhand wel een béétje om bekend), zal je niet verbazen maar man wat is hij lekker! Koffie en karamel is sowieso een heerlijke combinatie maar gezouten karamel geeft een extra kick aan deze taart. In de koelkast blijft deze taart het hele paasweekend goed. Ben je het paasweekend maar met z’n tweeën of alleen en vind je de taart iets te groot? Breng dan een lekker groot stuk naar andere mensen die juist nu wel even behoefte hebben aan wat extra liefde en aandacht. Wel natuurlijk proberen om die 1,5m afstand te houden, maar we kunnen vast wel manieren bedenken om veilig dit soort lekkers met elkaar te delen.

Benodigdheden

Voor de cake:
– 285 gram suiker
– 120 ml zonnebloemolie
– 3 grote eieren
– 1 el vanille aroma
– 120 ml crème fraîche
– 200 gram bloem
– 55 gram cacaopoeder
– 1 el espresso-poeder
– 1 zakje bakpoeder
– 1 tl zout

Voor de gezouten karamel:
– 200 gram kristalsuiker
– 85 gram roomboter (kamertemperatuur)
– 120 ml slagroom
– 1 tl Zout
– 50 ml Water

Voor de botercrème:
– 220 gram roomboter (kamertemperatuur)
– 200 gram monchou (kamertemperatuur)
– 150 gram poedersuiker
– 1 tl vanille-aroma

Recept
Als je wilt kun je de gezouten karamel al een dag van tevoren maken. Hier lees je hoe en je kunt het beste de karamel in een afgesloten beker of pot in de koelkast bewaren. Warm de karamel even snel op in de magnetron voordat je deze gaat gebruiken voor de taart.

Voor de cake
Warm de oven voor op 175°C. Vet een bakvorm van ongeveer 24 cm in en bekleed deze met bakpapier. Meng voor het cakebeslag de suiker, olie, eieren en vanille aroma. Mix op middelhoge snelheid tot de eieren en olie goed met elkaar gemengd zijn en het hele beslag lichter in kleur is geworden. Voeg vervolgens de crème fraîche toe en mix totdat het goed gemengd is.

In een aparte kom zeef je de droge ingrediënten en meng je deze rustig met een garde door elkaar. Voeg bij het cakebeslag beetje bij beetje de mix van de droge ingrediënten toe. Mix steeds totdat de bloem net aan gemengd is en voorkom dat je te lang door mixt. Schraap nog even met een spatel goed de randen en bodem van de kom na, zodat je zeker weet dat alles goed is gemengd.

Stort het beslag in de bakvorm en vak de cake in ongeveer 30 minuten gaar. Controleer na de baktijd met een satéprikker of de cake helemaal gaar is. Laat dan 5 minuten in de vorm afkoelen om daarna op een taart rooster volledig te laten afkoelen.

Voor de botercrème
Klop de boter samen met de monchou en vanille-aroma luchtig. Als deze luchtig genoeg is, voeg je beetje bij beetje de poedersuiker toe. Wacht steeds totdat alle suiker is opgenomen en proef tussendoor of er nog meer poedersuiker nodig is of dat de crème al zoet genoeg is.

Het opbouwen van de taart
Als de cake helemaal is afgekoeld kun je deze horizontaal door de midden snijden. Schep of spuit met een spuitzak, ongeveer 1/3 van de koffiecrème op de onderste laag. Verspreid dit gelijkmatig over de bodem en laat ook wat van de crème over de zijkanten heen glijden. Pak de gezouten karamel erbij en verdeel ongeveer de helft van de karamel over de koffiecrème. Zorg er wel voor dat je ongeveer een 1 cm vanaf de kant afstand houd, bij het verspreiden van de karamel. Vervolgens plaats je de bovenste cakelaag omgekeerd op de karamel en druk je deze lichtelijk iets aan. Bestrijk zowel de bovenkant als de zijkanten van de taart met het resterende koffiecrème. Je kunt er hier ook voor kiezen om een deel van de koffiecrème achter te houden om later nog rozetten te spuiten. Strijk de zijkanten en bovenkant zo strak mogelijk en plaats de taart ongeveer een half uurtje in de koelkast.

Als de koffiecrème goed is afgekoeld en wat harder is geworden kun je de bovenkant bedekken met de gezouten karamel. Gebruik hierbij je fantasie. Je kunt net zoals ik een egale toplaag van karamel aanbrengen, of je kunt met behulp van een lepel speelse lijnen trekken met de karamel. Ook kun je erover nadenken om de zijkanten ook met de karamel te versieren, zodat je een beetje een drip-effect krijgt. Na het versierd te hebben met de karamel kun je nu ook eventueel rozetten van de koffiecrème op de karamel spuiten.

Je kunt de taart in de koelkast zeker 3 dagen bewaren. Haal deze taart een half uur voordat je hem gaat versieren uit de koelkast. Zo heb je een lekkere zachte koffiecrème en is deze niet te koud.

Laat een reactie achter als je dit recept hebt geprobeerd of tag @caketown.nl als je je creatie deelt op insta! Recept makkelijk bewaren? Pin het hier op Pinterest. Veel bakplezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

DutchEnglish