caketownnl@gmail.com

Chocolade drip cake!

Chocolade drip cake!

Dit is de eerste chocolade drip cake die ik heb gemaakt. Ik mag nog oefenen op de afwerking, maar wat was hij lekker!

Ik kan echt uren kijken naar foto’s van drip cakes. Ze hebben iets magisch en je kan eindeloos variëren met vullingen, crèmes, cakes, decoratie en kleuren. Daarom doen ze het ook zo goed op feestjes, je vind altijd wel iets wat bij een specifiek thema past. Je kunt echt alle kanten op! Voor mijn eerste drip cake wilde ik een ultieme chocolade belevenis maken. En dat is met dit recept helemaal gelukt.

Benodigdheden
Voor de cake:
– 285 gram suiker
– 118 ml zonnebloemolie
– 355 ml koffie
– 3 grote eieren
– 1 el vanille aroma
– 118 ml crème fraîche
– 280 gram bloem
– 55 gram cacaopoeder
– 1 el espresso-poeder
– 9 gram bakpoeder
– 2 gram baksoda
– 1 tl zout


Voor de botercreme:
– 680 gram boter (kamertemperatuur)
– 167 gram cacaopoeder
– 1000 gram poedersuiker
– 3 à 4 el volle room
– 1 el vanille aroma
– snuf zout

Voor de ganache:
– 60 gram pure chocolade
– 90 ml slagroom

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet 3 bakvormen van 20 cm in en bekleed de boven met bakpapier. Maak alvast de hoeveelheid gewenste koffie van tevoren, dan is hij op tijd afgekoeld.

Meng voor het cakebeslag de suiker, olie, eieren en vanille aroma. Mix op middelhoge snelheid tot de eieren en olie goed met elkaar gemengd zijn en het hele beslag lichter in kleur is geworden. Voeg vervolgens de crème fraîche toe en mix totdat het goed gemengd is.

In een aparte kom zeef je de droge ingrediënten en meng je deze rustig met een garde door elkaar. Voeg bij het cakebeslag eerst de helft van de droge ingrediënten en de helft van de koffie. Mix dit rustig totdat de bloem gemengd is en voeg dan de rest in dezelfde volgorde toe. Mix steeds totdat de bloem net aan gemengd is en voorkom dat je te lang door mixt. Schraap nog even met een spatel goed de randen en bodem van de kom na, zodat je zeker weet dat alles goed is gemengd.

Verdeel het beslag over de 3 bakvormen. Bak de cake bodems in ongeveer 20 tot 24 minuten af. Wissel halverwege de baktijd de vormen van plek. Zo weet je zeker dat de bodem gelijkmatig gaar worden.

Controleer na de baktijd met een satéprikker of de cakebodems helemaal gaar zijn. Laat ze dan 5 minuten in de vorm afkoelen om ze daarna op een taart rooster volledig te laten afkoelen.


Op naar de botercrème
Snijd de boter in stukjes en mix in ongeveer 3 minuten de boter zacht en luchtig. Schraap regelmatig even de zijkanten van de kom mee. Blijf mixen totdat de boter lichter in kleur is geworden en voeg dan de cacaopoeder toe, totdat deze volledig is gemengd.

Voeg nu eerst ongeveer 200 gram poedersuiker toe samen met de vanille-aroma en volle room en mix dit goed door elkaar. Voeg het snufje zout toe. Let goed op dat je steeds rond de 200 gram poedersuiker toevoegt en minimaal 2 a 3 minuten goed door mixt voordat je de volledige deel poedersuiker toevoegt. Als je de botercrème te dik vind aan het eind, kun je extra slagroom toevoegen. Doet dit per eetlepel per keer, totdat het de gewenste dikte heeft.

Voor de ganache
Verwarm de slagroom in een pannetje en giet dit vervolgens over chocolade heen. Meng dit goed door elkaar totdat alle chocolade is gesmolten en goed heeft gemengd. Laat de ganache iets afkoelen.

Opbouwen van de taart
Snijd de toppen van de cakes af, zodat deze gelijk in hoogte zijn. Doe een flinke eetlepel van de botercrème op het bord of schaal waarop je de taart gaat opbouwen. Leg hierop de onderste cakelaag.

Spuit de eerste laag botercrème op de cakelaag. Doe dit door van buiten naar binnen rondjes te spuiten. Strijk dit gelijkmatig glad met een spatel. Plaats de 2e cakelaag hier bovenop, spuit weer een laag botercrème en strijk deze glad. Leg de bovenste cakelaag op de botercrème.

We gaan nu eerst een crumb coat maken. Hierbij verspreid je een dun laagje botercrème over de zijkanten en bovenkant van de taart, om gaatjes op te vullen en de zijkanten gelijkmatig te maken. Dit doet je door met een spatel steeds een beetje botercrème te pakken en de zijkanten en gaten te vullen met de crème. Als alle gaten goed zijn gevuld, schraap dan met een spatel eventueel een te veel aan botercrème weg. Zowel de top als zijkant van de taart moet geheel bestrijkt zijn met een dun laagje crème. Zorg ervoor dat het gelijkmatig en strak is. Zet de taart nu voor minimaal een half uur weg in de koelkast. Zo kan de botercrème wat harder worden, waardoor de taart stabieler is en de 2e laag botercrème makkelijker te verspreiden is.

Na een half uur haal je de taart weer uit de koelkast. Spuit van beneden naar boven steeds een volledig rondje om de zijkant van de taart heen. Pak een taartschraper of een spatel waarmee je gemakkelijk de botercrème kunt gladstrijken. Hou de schraper in ongeveer een hoek van 45 graden terwijl je rustig de zijkanten glad strijkt. zorg dat je een extra kom hebt waar je steeds het overschot van de crème in kan afstrijken. Merk je ergens een gaatje op? Vul dit dan weer met de crème en begin weer met het weg schrapen van he teveel aan crème. Blijft dit herhalen totdat alles zo glad mogelijk is.

Maak ook de toplaag op deze manier gelijkmatig glad. Roer de ganache nog even goed door voordat je deze gaat gebruiken. Doe de ganache in een spuitzak en knip hier het puntje van af. Begin bovenop de taart vlakbij de rand de ganache te spuiten en wijk soms iets naar de randen toe, zodat de ganache net over de rand gaat druipen. Doe dit eerst rondom de hele bovenkant van de taart. Vul met de overgebleven ganache het midden van de bovenkant en decoreer de taart verder naar wens. Ik heb dit keer met de overgebleven botercrème rozetten gespoten en daarin lekkere oreo koekjes gedrukt. Om de taart helemaal af te maken heb ik hem nog bestrooid met hagelslag.

DutchEnglish