caketownnl@gmail.com

Citroen meringue taart

Citroen meringue taart

Een citroen meringue taart wilde ik altijd al een keer maken, het wachten was op een gasbrander…

Toen ik voor mijn verjaardag een gasbrander kreeg, kon ik hem mooi gelijk gebruiken voor deze taart. Je kunt natuurlijk ook de meringue in de oven laten kleuren. Maar zelf alles lekker bruin branden is veel leuker om te doen. Zo kun je de taart stylen zoals jij wilt. De lemon curd die je voor deze taart maakt is niet alleen makkelijk om te maken, maar ook erg lekker bij scones met wat clotted cream.

Benodigdheden

Voor de bodem :

– 200 gram Bloem
– 150 gram Roomboter (koud en in blokjes)
– 65 gram Witte basterdsuiker
– Halve ei (los geklopt)
– Puntje zout

Voor de lemon curd :

– 60 gram Roomboter
– 2 Citroenen
– 3 Eidooiers
– 50 gram Maïzena
– 130 gram Suiker
– 250 ml Water

Voor de Merengue :

– 3 Eiwitten
– 300 gram Suiker

Ik heb een bakvorm van 23 cm gebruikt voor dit recept.

Recept

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet je bakvorm goed in met wat boter. Kneed voor de bodem alle ingrediënten goed door elkaar tot een soepel deeg. Dit kan gemakkelijk met de hand of met een keukenmachine. Strooi dan wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit. Bekleed de bakvorm met het deeg en prik er wat gaatjes in met een vork.

Tip! Zet je bakvorm weg in de vriezer, zo voorkom je beter dat het deeg uitloopt.

Je kunt nu aan de lemon curd beginnen. Hiervoor hebben we zowel de rasp als het sap van beide citroenen nodig. Was ze daarom eerst goed schoon en rasp beide citroenen. Probeer zo min mogelijk het wit van de citroen mee te raspen want dit is bitter. Pers de citroenen hierna uit.

Doe zowel het sap als rasp in een steelpannetje en voeg hier de suiker, water en maïzena aan toe. Zet het pannetje op een laag vuurtje en blijf dit continue roeren. Let goed op dat je alle klontjes eruit roert.

Na ongeveer 10 minuten ontstaat er een dikkere en doorzichtige mengsel. Haal de pan dan van het vuur en klop de koude roomboter door het mengsel. Hierna kunnen de drie eidooiers door het mengsel worden geklopt.

Let op! Blijf de hele tijd roeren anders gaan de eieren stollen.

Als alles goed gemengd is kun je de bakvorm snel uit de vriezer halen en de lemon curd op de bodem storten. Bak de taart ongeveer 30 minuten in de oven tot hij is gestold en de bovenkant goudbruin begint te kleuren. Haal de taart uit de oven en laat hem volledig afkoelen.

En nu de meringue…

Het kan een uitdaging lijken, maar meringue is best makkelijk om te maken. Doe de 3 eiwitten in de keukenmachine en klop dit stevig. Voeg tussendoor steeds een beetje suiker toe, zodat er mooie glimmende pieken ontstaan. De eiwitten moeten goed stevig zijn. Je kunt zien of ze klaar zijn door met bijv. een lepel een piek te maken. Als deze niet inzakt maar rechtop blijft staan zijn ze stevig genoeg.

Verdeel het eiwitschuim over de taart en haal je gasbrander tevoorschijn. Hiermee kun je de eiwitten mooi goudbruin branden. Je kunt dit ook in de oven door het 5 à 10 minuten op 180 °C te bakken. Zorg er alleen wel voor dat je eiwit echt stevig genoeg is, anders loop je de kans dat het eiwit van de taart afloopt.

Je zelfgemaakte citroen meringue taart is nu klaar om aangevallen te worden.

Eet smakelijk!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DutchEnglish