Citroencake – lemon bundt cake

Citroencake – lemon bundt cake

Iedereen kun je wel blij maken met een lekker citroencake. Super fancy met je eigen citroen-icing en citroensuiker!

Best gek eigenlijk, maar ik heb sinds vandaag nog nooit een cake gebakken in een tulband vorm. De Engelse vertaling van een tulband cake is bundt cake. (Handig om te weten als je net zoals ik vooral Engelstalige recepten bekijkt.) Een tulbandvorm zorgt ervoor dat een standaard cake gelijk een heel stuk feestelijker eruit ziet. Ook als je geen icing gebruikt om de cake mee af te maken, kom je met het strooien van wat poedersuiker ook al ver!

Benodigdheden

Voor de cake:
– 280 gram bloem
– 1 zakje bakpoeder
– 400 gram suiker
– 4 grote eieren
– 150 gram roomboter (ongezout)
– 300 ml volle melk
– 1 tl vanille-aroma
– mespuntje zout
– 2 el citroenrasp
– 2,5 el citroensap

Voor de icing:
– 150 gram poedersuiker
– 4 el citroensap

Voor de citroensuiker:
– 1 el suiker
– 1 el citroenrasp

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de tulbandvorm goed in en strooi wat bloem in de vorm en verdeel dit goed over de gehele vorm. Als er te veel bloem overblijft kun je dit weer eruit kloppen.

Meng in een kom de bloem(gezeefd) en de bakpoeder door elkaar. Klop in een andere kom rustig de eieren, totdat deze goed met elkaar zijn gemengd. Voeg daarna de suiker toe en klop op een middelmatige tot hoge snelheid het eimengsel lichtgeel en luchtig. Blijf het mengsel kloppen terwijl je het citroensap, citroenrasp en vanille-aroma toevoegt.

Als alles goed gemengd is, voeg je het bloemmengsel langzaam toe en mix je dit op een rustig tempo door. Schraap nog een keer met een spatel langs de randen om ervoor te zorgen dat alle ingrediënten goed zijn gemengd. Warm ondertussen in een steelpan de melk met de roomboter op. Het moet goed heet worden, maar het mengsel mag niet gaan koken. Zodra de boter is gesmolten schenk je dit bij het cakemengsel en mix je dit op een laag tempo er doorheen.

Het mengsel zal hierdoor erg dun zijn, maar dat komt in de oven helemaal goed. Giet het beslag in de tulbandvorm en bak de cake in ongeveer 30 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Je cake is klaar wanneer een satéprikker er droog uitkomt.

Als je cake gaar is, laat hem dan eerst 5 tot 10 minuten afkoelen in de vorm. Probeer hierna met een mes voorzichtig een beetje de zijkanten los te maken als je merkt dat deze vast zitten. Keer dan voorzichtig op een taartrooster de vorm om en haal de cake eruit. Laat de cake helemaal afkoelen.

Terwijl de cake aan het afkoelen is, kun je de citroen-icing en citroensuiker gaan maken. Voor de citroensuiker meng je de suiker en citroenrasp door elkaar en laat je dit even staan zodat de smaak goed in kan trekken.

Voor de icing meng je de poedersuiker en de citroensap door elkaar. Afhankelijk van hoe dik je de icing wilt hebben, kun je meer of minder poedersuiker toevoegen. De verhouding die in het recept staat, zorgt voor een wat dikkere en stevigere icing. Deze glijdt rustig over de cake en blijft mooi stevig en wit.

Als de cake helemaal is afgekoeld kun je hem decoreren met de citroen-icing en citroensuiker. Leef je uit en wees niet bang om te veel te gebruiken. Het geeft een leuke uitstraling en een lekkere bite!

Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DutchEnglish