Lemon cheesecake

Lemon cheesecake

Deze cheesecake met een heerlijke topping van lemon curd is lekker fris en heerlijk tijdens een warme zomerdag…

Ik heb al heel wat verschillende soorten cheesecake geproefd, maar een van mijn favoriete blijft eigenlijk wel een cheesecake met klassieke smaken zoals deze citroen cheesecake. Tijdens mijn vakantie in Costa Rica heb ik een van de lekkerste lemon cheesecake geproefd, klik hier voor de foto, wordt je helemaal blij van. Het recept is op deze cheesecake gebaseerd en komt flink in de buurt van die heerlijke cheesecake die ik toen heb geproefd! Wat deze cheesecake ook echt haar smaakexplosie geeft, is de combinatie met de topping van zelfgemaakte lemon curd. Schrik nu niet gelijk af. Het maken van lemon curd is goed te doen, alleen heb je wel geduld nodig. Maar geloof me als je eenmaal je eigen lemon curd proeft, was dat het wachten meer dan waard!

Benodigdheden

Voor de bodem:
– 1 pak bastogne koeken
– 80 gram roomboter

Voor de cheesecake:
– 600 gram monchou
– 3 eieren
– rasp van 1 citroen
– 175 ml crème fraîche
– 150 gram kristalsuiker

Voor de lemon curd:
– 2 eieren
– 2 citroenen
– 175 gram kristalsuiker
– 125 gram roomboter

De bodem
Verwarm de oven voor op 140 graden en vet een bakvorm in en bekleed zowel de bodem als zijkanten met bakpapier. Verkruimel de koekjes voor de bodem en meng dit met de gesmolten boter. Stort dit in de bakvorm en verspreid dit over de bodem. Druk aan met de bolle kant van een lepel en zet deze weg in de koelkast of vriezer. Zet ook alvast een waterkoker aan met ongeveer een liter water.

De vulling
Roer in een grote kom alvast de monchou los en meng dit met het citroenrasp en de suiker. Als dit goed is gemengd, klop je rustig met een garde de eieren en crème fraîche door het beslag. Je hoeft het niet echt op te kloppen, maar voornamelijk rustig mengen. Als alles goed gemengd is, stort je het beslag op de bastogne-bodem en strijk je de bovenkant glad. Plaats de cheesecake in het midden van de oven. Zet een grote braadslee op de bodem van de oven en giet hier het gekookte water in. Dit zorgt ervoor dat je cheesecake mooi bakt en helpt scheuren te voorkomen. Bak de cheesecake ongeveer 70 tot 80 minuten. Open niet tussentijds de deur van de oven, dit kan voor scheuren zorgen. Als je na de baktijd een zacht tikje tegen de bakvorm geeft en het midden nog een beetje wiebelt, maar de buitenste rand vooral vast is, is de cheesecake klaar.

Haal de cheesecake uit de oven en laat deze op kamertemperatuur afkoelen. Plaats de cheesecake daarna minimaal 4 uur in de koelkast. Hoe langer je de cheesecake in de koelkast laat staan, des te beter trekt de smaak goed in.

De lemon curd
Voor de lemon curd rasp je de twee citroenen en pers je hierna het sap uit. Doe zowel het rasp als de sap, samen met de boter en de suiker in een pan met dikke bodem. Zet dit op een laag vuur en laat de boter en suiker langzaam smelten. Roer alles goed door elkaar en haal de pan van het vuur. Klop in een aparte grote kom alvast de eieren los. Je voegt nu beetje bij beetje het botermengsel bij de geklopte eieren en tussendoor blijf je constant roeren. Door steeds een beetje bij beetje bij de eieren te doen, voorkom je dat deze gaan stollen. Als alles met elkaar gemengd is giet je dit terug in de pan en zet je het weer op een laag vuur. Nu ga je het langzaam laten indikken terwijl je continu blijft roeren. Dit kan best een tijdje duren, bij mij duurde het minimaal 15 minuten. Heb geduld en blijf rustig roeren, dan komt het allemaal goed. De lemon curd is goed wanneer het de dikte heeft van vla. Als je tevreden bent over je lemon curd, kun je hem overgieten in een weckpot en deze afgesloten in de koelkast zetten. Heb je geen weckpot die dicht kan? Plaats dan plasticfolie over de curd aan de boven kant heen, het is belangrijk dat de folie de curd aanraakt om te voorkomen dat er een hard laagje over de curd ontstaat.

Als zowel de cheesecake als lemon curd is afgekoeld, kun je de lemon curd alvast weer wat los roeren. Bestrijk de cheesecake met een lekkere laag lemon curd en zet deze daarna nog even in de koelkast. Je lemon cheesecake met zelfgemaakte lemon curd is klaar!

Laat een reactie achter als je dit recept hebt geprobeerd of tag @caketown.nl als je je creatie deelt op insta! Recept makkelijk bewaren? Pin het hier op Pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DutchEnglish