caketownnl@gmail.com

Lemoncurd & frambozen shortbread taartjes

Lemoncurd & frambozen shortbread taartjes

Shortbread taartjes met lemoncurd en frambozen

Ooh man wat is dit lekker zeg! De heerlijke frisse lemoncurd met mooie verse frambozen is echt een top combinatie en wie wordt er nou niet blij van zulke mooie kleine shortbread taartjes?

Lemoncurd is echt een van mijn favoriete guilty pleasures. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik de afgelopen paar weken al standaard een potje zelfgemaakte curd in de koelkast heb staan. En nee dat is niet nog steeds dezelfde curd, maar ik maak nu bijna wekelijks een nieuw portie. Je kunt er gewoon zoveel kanten mee op! Het is lekker als vulling voor taart en allerlei soorten gebak, maar ook ultiem bij verse scones of bijv. over een heerlijk bolletje vanille-ijs. En ook tussendoor gewoon bij een kop thee, verdwijnt er regelmatig een theelepel lemoncurd in m’n mond. Heerlijk!

Ik vind het daarom ook extra leuk om recepten te verzinnen waarbij ik deze heerlijke lemoncurd kan gebruiken. En dat heeft dit keer erg goed uitgepakt al zeg ik het zelf. Citroen en frambozen gaan vanzelfsprekend erg goed met elkaar, maar nu met de brosse shortbread als bodem is echt een topper! Ook leuk om te serveren bij de komende feestdagen. Voor bij de koffie of met een bolletje ijs als dessert!

Ingrediënten

Voor de shortbread taartjes:
– 1 eidooier
– 225 gram bloem
– 150 gram koude ongezouten roomboter
– 80 gram kristalsuiker
– 1 tl vanille-aroma
– snufje zout


Voor de lemoncurd:
– 3 eieren
– 3 citroenen
– 265 gram kristalsuiker
– 185 gram roomboter

Garnering: verse frambozen, poedersuiker.

Deze super handige tartelette vormpjes met uitneembare bodem gebruik ik.

De shortbread taartjes

Verwarm de oven voor op 180 °C. Zeef de bloem boven een grote kom en meng dit voorzichtig met de suiker. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg dit samen met de eidooier, vanille-aroma en snufje zout toe. Zorg dat je handen goed koud zijn, door deze even onder de koude kraan te houden en hierna goed af te drogen. Kneed de ingrediënten dan goed door elkaar, tot een samenhangend deeg. Maak er een platte plak van ongeveer 4 cm hoog van, wikkel dit in plasticfolie en lig dit ongeveer een half uur in de koelkast.

Vet de bakvormpjes goed in en bekleed de bodem met het deeg. Het makkelijkste hiervoor is als je steeds een bolletje deeg uitrolt tussen plasticfolie met een deegrollen. Leg dan het plakje deeg over de vorm en druk dit zachtjes in de vorm. Rol over de bovenkant van het vormpje nog een keer de deegroller, zodat het te veel deeg makkelijk eraf te halen is. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg zodat de warmte erdoorheen kan. Plaats de bodempjes in het midden van de voorverwarmde oven en bak deze in 14 tot 16 minuten goudbruin en gaar.

Laat de bodempjes even afkoelen in de vormpjes, maar probeer ze eruit te halen als ze nog warm zijn. Dan heb je de meeste kans dat ze makkelijk in hun geheel eruit komen. Laat ze uit de vormpjes helemaal afkoelen.

De lemoncurd

Voor de lemon curd rasp je de twee citroenen en pers je hierna het sap uit. Doe zowel het rasp als de sap, samen met de boter en de suiker in een pan met dikke bodem. Zet dit op een laag vuur en laat de boter en suiker langzaam smelten. Roer alles goed door elkaar en haal de pan van het vuur. Klop in een aparte grote kom alvast de eieren los. Je voegt nu beetje bij beetje het botermengsel bij de geklopte eieren en tussendoor blijf je constant roeren. Door steeds een beetje bij beetje bij de eieren te doen, voorkom je dat deze gaan stollen.

Als alles met elkaar gemengd is giet je dit terug in de pan en zet je het weer op een laag vuur. Nu ga je het langzaam laten indikken terwijl je continu blijft roeren. Dit kan best een tijdje duren, bij mij duurde het minimaal 15 minuten. Heb geduld en blijf rustig roeren, dan komt het allemaal goed. De lemon curd is goed wanneer het de dikte heeft van een vla. Laat de lemoncurd afkoelen in pot die afgesloten kan worden of schenk dit in een schaal en bedek de curd met plasticfolie, laat hierbij de folie de curd aanraken anders komt er een laagje op de lemoncurd.

De shortbread taartjes opbouwen

Vul de shortbread taartjes met 2 á 3 flinke theelepels lemoncurd. Verdeel hierover de verse frambozen. Als finishing touch kun je ook als laatst ook de taartje licht bestrooien met poedersuiker. Heerlijk!

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een reactie achter of tag @caketown.nl als je je creatie deelt op insta! Recept makkelijk bewaren? Pin het hier op Pinterest.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DutchEnglish