caketownnl@gmail.com

No-bake Citroen Meringue taart!

No-bake Citroen Meringue taart!

Deze citroen meringue taart zet je snel op tafel en is een echt eye-catcher! Hij hoeft niet in de oven en is makkelijk te maken.

Als er bij ons thuis een verjaardag wordt gevierd, maak ik vaak minimaal 3 verschillende taarten. Ik probeer dan altijd 1 “makkelijke” taart te maken zodat ik alles op tijd af heb, maar dat ook alles nog lekker vers is voor wanneer de visite komt! Deze citroen meringue taart is daar ideaal voor. Hij is super fris en de citroen komt heel goed tot zijn recht. Zelf ben ik gek op het zuurtje van citroen. Heb jij het liever iets zoeter? Gebruik dan wat minder citroensap en/of voeg wat extra suiker toe.

Benodigdheden

Voor de bodem
– 300 gram koekjes naar keuze (deze keer koekjes met witte vanille crème ertussen)
– 120 gram roomboter
– 1 eetlepel witte basterdsuiker

Voor de meringue
– 3 eiwitten
– 90 gram suiker

Voor de vulling
– 2 flinke citroenen
– 2 limoenen
– 2 grote eieren (heel)
– 2 eidooiers
– 180 gram kristalsuiker
– 2 eetlepels room
– 120 gram roomboter

Ik heb voor dit recept een bakvorm gebruikt met een kartelrand en een uitneembare bodem. Je hoeft voor deze taart de bakvorm niet van te voren in te vetten.

Begin met het verkruimelen van de koekjes en laat de boter in een pannetje op zacht vuur smelten. Voeg de gesmolten boter en suiker toe aan de verkruimelde koekjes en meng dit goed door elkaar. Stort de koekjes in de bakvorm en druk met de bolle kant van een lepel de bodem goed uit. Neem ook de zijkanten van de vorm goed mee. Zet de vorm apart.

Rasp de citroenen totdat je minimaal 1 eetlepel citroenrasp hebt en pers de citroenen helemaal uit. Per hierna ook de limoen goed uit. Je moet ongeveer samen 100 ml aan sap hebben.

Doe de citroenrasp, het sap, de eieren, eidooiers, suiker en de room in een hittebestendige kom en mix dit met een garde goed door elkaar. En plaats deze op een pannetje met daarin een laagje water, dat de kom niet aanraakt. We gaan het mengsel inbinden door deze au bain marie te verwarmen. Zet hiervoor het pannetje op een laag vuurtje met daarop de kom met het mengsel. Blijf constant het mengsel door roeren totdat deze dikker wordt en begint in te binden. Bij mij duurde dit ongeveer 15 minuten. Vind je het erg lang duren? Zet dan het vuur wat hoger, maar let goed op dat je goed blijft doorroeren. Het is citroenmengsel is dik genoeg als je met je vinger snel erdoorheen gaat en het niet gelijk van je vinger afdruppelt.

Haal het mengsel van het pannetje af en zet het vuur uit. Roer nu blokje voor blokje de roomboter door het citroenmengsel heen totdat het helemaal gesmolten is. Als alles roomboter goed is gesmolten en je geen klontjes meer ziet kun je de vulling op de koekjesbodem gieten. Probeer de vulling gelijkmatig over de bodem te verspreiden en laat de taart op kamertemperatuur afkoelen. Zet hem hierna weg in de koelkast en laat hem minimaal 4 uur stevig worden.

Voor de meringue klop je de eiwitten schuimig in een vet vrije kom. Voeg hierna beetje bij beetje de suiker toe terwijl je continue blijft kloppen. Wanneer de eiwitten in volume flink is toegenomen en mooi glanst, kun je testen of ze stevig genoeg zijn. Dit doe je door pieken te maken van de meringue en als deze blijven staan is je meringue klaar. Verspreid de meringue over de citroenvulling zoals jij wilt. Kleur met een gasbrander de merengue mooi bruin en knapperig.

Je citroen meringue taart is klaar! Geniet ervan!

DutchEnglish