caketownnl@gmail.com

Salted caramel (Gezouten karamel)

Salted caramel (Gezouten karamel)

In elk koffiezaakje vind je wel iets waar salted caramel in zit. Maar zelfgemaakte is natuurlijk veel leuker!

Oke eerlijk is eerlijk salted caramel (of karamel zeezout) is een echte hype, maar wel een hele lekkere! Ik heb zelfs karamel zeezout pindakaas in huis en ik ben er echt gek op. De smaakcombinatie van karamel met zout is ook gewoon extreem lekker. Tijdens mijn laatste vakantie heb ik de lekkerste salted caramel cheesecake ooit gegeten. Want ondanks de hype heel groot is betekent niet dat iedereen de smaak ook echt kan evenaren. Ik ben daarom zo blij dat ik deze cheesecake heb mogen proeven en kon daardoor niet wachten om het zelf een keer te maken. Maar daarvoor hebben we wel zelfgemaakte salted caramel nodig! In dit recept leg ik je uit hoe je thuis salted caramel maakt. Deze gebruik ik ook voor cheesecake versie hiervan en dat recept vind je hier.
Benodigdheden:

– 200 gr Kristalsuiker
– 85 gr Roomboter (kamertemperatuur)
– 120 ml Slagroom
– 1 tl Zout
– 50 ml Water

Zet een steelpan met een dikke bodem op het vuur en meng hierin het water met de suiker. Breng dit al roerend met een garde aan de kook. Zodra het kookt stop je met door het mengsel heen roeren en laat je het rustig doorkoken. Als je merkt dat één kant van de pan eerder bruin wordt, kun je het mengsel roeren door de pan zelf heen en weer te bewegen. Begin je al een lichte verkleuring te zien? Begin dan alvast de slagroom op te warmen tot het kookpunt in een ander pannetje.

Als de karamel lang genoeg heeft ingekookt en de goudbruin is gekleurd, kun je de boter erdoorheen roeren met een garde. Doe dit voorzichtig want het mengsel gaat bruisen. Als de boter is opgelost kun je de voorverwarmde slagroom er ook rustig doorheen roeren met de garde. Let goed op want de karamel kan hierdoor omhoog komen. Zorg dus voor een hoge pan en blijf goed roeren. Als de slagroom goed is gemengd kun je het zout toevoegen en blijf je de karamel nog even goed door roeren. Als het wat dikker wordt en alles goed is opgelost is je karamel klaar.

Je kunt de karamel in de koelkast ongeveer 2 weken bewaren. Doe dit in een bakje of potje dat ook in de magnetron kan. Als je de karamel dan wilt gebruiken en hij is nog te hard om te gebruiken, kun je snel opwarmen in de magnetron. Ongeveer 30 seconden tot een minuut moet voldoende zijn.

Als je de karamel hebt gebruikt, kun je om het helemaal af te maken, het decoreren met grof zeezout. Het maken van karamel kan soms een werkje zijn, maar als je het een paar keer gedaan hebt valt het best mee. En hoe leuk is het om aan andere je zelfgemaakte salted caramel te serveren.

Geniet ervan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DutchEnglish