caketownnl@gmail.com

Sinaasappel Cheesecake

Sinaasappel Cheesecake

sinaasappel cheesecake

Een frisse sinaasappel cheesecake waar je je vingers bij af zult likken…

Cheesecake vind ik een van de fijnste en lekkerste taarten om te maken. Als je eenmaal een goed basisrecept hebt, kun je met zoveel smaken variëren (check even deze heerlijke citroen cheesecake) en tover je altijd een heerlijke cheesecake uit de oven. (Ik klopt dit ondertussen af, want ook bij mij gaat er heus wel een keer iets fout). Dit recept voor een lekkere sinaasappel cheesecake, kan vanaf nu ook voor jou een heerlijk basisrecept zijn.

Ik had al een tijdje in mijn hoofd om een curd te maken van sinaasappel. En waar de meeste mensen zullen denken, daar hoort een lekkere scone bij, denk ik juist ‘daar hoort een lekkere cheesecake bij’. Dat betekent maar één ding: Hup de keuken en daar ontstond deze mega lekkere sinaasappel cheesecake. Even een belangrijke huisregel, laat de sinaasappel cheesecake echt een nachtje in de koelkast staan voordat je hem aansnijd. Dit moet je eigenlijk echt met alle cheesecakes doen die je maakt, want de smaak trekt zoveel beter door de hele taart heen. Het is zonde om hem al eerder te proeven. Dus geef jezelf een tik op de vingers als je jezelf toch betrapt dat je aan het overwegen bent om eerder een stukje te pakken!

Ingrediënten

Voor de bodem:
– 150 gram kokosbiscuits
– 80 gram roomboter

Voor de sinaasappel-curd:
– 2 eieren
– 2 handsinaasappels
– 175 gram kristalsuiker
– 125 gram roomboter (ongezout)

Voor de vulling:
– 200 gram monchou
– 400 gram roomkaas
– 150 gram crème fraîche
– 150 gram kristalsuiker
– rasp van 1 sinaasappel
– 3 eieren

Snijd dunne plakjes van een sinaasappel voor de garnering.

Note: zorg ervoor dat alle ingrediënten voor de sinaasappel cheesecake vulling op kamertemperatuur zijn, zo voorkom je dat de vulling gaat gisten of klonteren.

De bodem

Verwarm de oven voor op 140 graden en zet alvast een braadslede op de bodem van de oven. Vet een ronde bakvorm in en bekleed zowel de bodem als zijkant met bakpapier. Voor de bodem verkruimel je de koekjes en meng dit hierna met de gesmolten roomboter. Zorg ervoor dat de koekkruimels goed vochtig zijn, hierdoor krijg je een stevige bodem. Stort de bodem in de bakvorm en verspreid dit gelijkmatig met een lepel en druk het goed aan. Zet de bodem weg in de koelkast om af te koelen. Zet nu de waterkoker aan met minimaal 1,5 L water.

De sinaasappel cheesecake vulling

Roer in een grote kom alvast de monchou met de roomkaas los en meng dit met het sinaasappelrasp en de suiker. Roer de crème fraîche los in het bekertje. Zo voorkom je dat het gaat klonteren. Meng dit m.b.v. een garde samen met één voor één de eieren rustig door het beslag. Het cheesecake beslag hoeft niet te worden opgeklopt. Meng het rustig met een garde. Zo voorkom je dat er teveel lucht in het beslag zit. Stort dit bovenop de bodem. Strijk het eventueel een beetje glad. Pak de waterkoker en vul de braadslede in de oven met het net gekookte water. Plaats de cheesecake in het midden van de oven en bak deze 45 tot 55 minuten. Trek deze in de tussentijd niet open.

Geef na de baktijd een zacht tikje tegen de bakvorm. Wiebelt alleen het midden nog een beetje? De cheesecake is klaar. Laat de cheesecake rustig afkoelen in de oven met de deur op een kier. Hierna kun je de cheesecake op het aanrecht op kamertemperatuur laten komen.

De sinaasappel-curd

Voor de sinaasappel-curd rasp je de twee sinaasappels en pers je hierna het sap uit. Doe zowel het rasp als de sap, samen met de boter en de suiker in een pan met dikke bodem. Zet dit op een laag vuur en laat de boter en suiker langzaam smelten. Roer alles goed door elkaar en haal de pan van het vuur.

Klop in een aparte grote kom alvast de eieren los. Voeg nu beetje bij beetje het botermengsel bij de geklopte eieren en blijf constant roeren. Door steeds een beetje bij beetje bij de eieren te doen, voorkom je dat deze gaan stollen. Als alles met elkaar gemengd is giet je dit terug in de pan en zet je het weer op een laag vuur. Nu ga je het langzaam laten indikken terwijl je continu blijft roeren. Dit duurt bij mij vaak minimaal 15 minuten. Heb geduld en blijf rustig roeren, dan komt het allemaal goed. De sinaasappel-curd is goed wanneer het de dikte heeft van vla. Als je tevreden bent over je sinaasappel-curd, kun je hem eerst door een zeef halen en daarna overgieten in een weckpot en deze afgesloten in de koelkast zetten.

Heb je geen weckpot die dicht kan? Plaats dan plasticfolie over de curd aan de boven kant heen, het is belangrijk dat de folie de curd aanraakt om te voorkomen dat er een hard laagje over de curd ontstaat.

De sinaasappel cheesecake afmaken

Wanneer de sinaasappel-curd afgekoeld is, kun je deze op de afgekoelde sinaasappel-cheesecake smeren. Roer de curd eerst weer wat los en giet deze langzaam op de cheesecake, met een lepel kun je dit goed gelijkmatig verspreiden en gelijk glad afstrijken. Halveer de plakjes sinaasappels en leg deze als een waaier over elkaar in het midden van de taart. Zet de sinaasappel-cheesecake minimaal een nachtje in de koelkast, zodat deze goed afkoelt en de smaak het beste door de hele taart wordt getrokken.

Laat een reactie achter als je dit recept hebt geprobeerd of tag @caketown.nl als je je creatie deelt op insta! Recept makkelijk bewaren? Pin het hier op Pinterest.


KokenKokenKoken

KokenKoken

 

DutchEnglish