caketownnl@gmail.com

Walnoten taartjes met karamel

Walnoten taartjes met karamel

Walnoten taartjes met karamel

Dit zijn echt heerlijke walnoten taartjes voor bij de koffie of thee! Walnoten en karamel gaan zo goed samen en het deeg heeft een volle warme smaak. Perfect voor de winterdagen of aankomende feestdagen.

In het bos waar ik regelmatig wandel, staat een hele mooie boerderij die omgebouwd is tot restaurant. Gelukkig is deze ondanks alle maatregel open gebleven voor take-away, waardoor je na een lekkere wandeling kunt genieten van warme chocolamelk en gebakjes. En die gebakjes komen van de ambachtelijke bakker en man wat zijn die lekker. Ik ben vooral gek op die met walnoten en daar zijn deze walnoten taartjes op gebaseerd. Om het nog meer naar mij eigen smaak te maken, heb ik de vulling van walnotenspijs veranderd voor walnoten met karamel. Ook zeker het proberen waard en het geeft je gewoon zo’n heerlijk gevoel als je een lange wandeling heb gemaakt in de mooie winterzon en jezelf wel even een geniet momentje mag geven.

Ingrediënten

Voor het deeg:
– 125 gr roomboter
– 150 gr lichte basterdsuiker
– 175 gr bloem
– 1/2 ei los geklopt
– snufje zout

Voor de vulling:
– 125 gr kristalsuiker
– 125 ml slagroom
– 150 gr walnoten (gehakt)

Garnering: ei om te bestrijken en walnoten. Ik heb kleine tartelette/quiche-vormpjes gebruikt met een losse bodem.

Het deeg voor de walnoten taartjes

Voor het deeg kun je alle ingrediënten bij elkaar doen en kneden met de hand of in een keukenmachine. Als dit een samenhangend deeg is, vorm je het tot een plak van ongeveer 3 á 4 centimeter dik, wikkel je dit in plasticfolie en laat je dit minimaal een half uur in de koelkast liggen. Het moet echt goed koud zijn, dit helpt je straks bij het uitrollen en bekleden van de vormpjes.

De karamel

Verwarm de oven voor op 180 graden en pak een pan met dikke bodem. Begin met het maken van de karamel. Hiervoor doe je de suiker in de pan en zet je deze op laag vuur. Laat dit langzaam smelten. Wanneer je de eerste luchtbel ziet opkomen, wals je een keer met de pan. Je hoeft er geen water bij te doen en ga zeker niet roeren met bijvoorbeeld een lepel. Als je denkt dat het niet egaal karamelliseert of smelt, kun je het beste nog een paar keer walsen met de pan.

Is de suiker bijna gesmolten? Dan kun je alvast de slagroom verwarmen, laat het niet koken. Voeg de warme slagroom toe aan de karamel als deze een mooie egale goudbruine kleur heeft. Haal de pan van het vuur en roer goed door. Zet het weer terug op laag vuur. Blijf dit continu roeren, totdat het de gewenste dikte heeft. Pas wel op, want zodra je de slagroom toevoegt kan het mengsel gaan spatten en omhoog komen. Roer de gehakte walnoten door de karamel en laat dit even staan.

Walnoten taartjes opbouwen

Haal het deeg uit de koelkast en vet de bakvormpjes in. Ik vind het makkelijkste werken als ik steeds bolletjes deeg afpluk en dit uitrol met een deegroller met daartussen een stukje plasticfolie. Zo voorkom je dat het deeg aan de deegroller blijft kleven. Rol het deeg tot 3 á 4 millimeter dik. Bekleed de bakvormpjes met het deeg en druk dit voorzichtig aan. Schep 1 á 2 eetlepels van de walnoot-karamelvulling op de bodem en bekleed de bovenkant ook weer met het deeg. Laat hiervoor het deeg over het vormpje hangen en rol met een deegroller over de bovenkant van de vormpjes heen. Zo zit het deeg netjes in de vormpjes en haal je te veel deeg makkelijk weg. Bestrijk de bovenkant van de taartjes met het overgebleven ei en decoreer met (gehakte) walnoten.

Zet de walnoten taartjes in het midden van de oven en bak ze ongeveer 15 á 18 minuten, totdat ze mooi goudbruin en gaar zijn. Deze taartjes zijn het lekkerst als ze nog warm zijn, maar ook net even voor serveren een minuutje in een warme oven zijn ze perfect.

Zoek je nog meer recepten met walnoten? Check dan vooral deze heerlijke walnoten & koffie-cake even!

Laat een reactie achter als je dit recept hebt geprobeerd of tag @caketown.nl als je je creatie deelt op insta! Recept makkelijk bewaren? Pin het hier op Pinterest.


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DutchEnglish